In Memoriam: Vera Lionarons-Heilbron

4 aug

Geplukt van Radio Nederland Wereldomroep

In Memoriam: Vera Lionarons-Heilbron

Caribische redactie14-07-2008

Zaterdag 12 juli 2008 is in Maastricht overleden VeraLionarons-Heilbron, de vrouw van Wilfred Lionarons. Vera Heilbron (6april 1931), dochter van de bekende dominee Heilbron (van de VrijeEvangelisatie Kerk) en zus van socioloog Waldo Heilbron, was van huisuit lerares. Op de mulo gaf ze taalles (Nederlands, Frans, Engels enSpaans). Maar ze was meer nog een van de allereerste radiopresentatoren(omroepster) en (journalistieke) programmamakers in Suriname.

 

Vera-Lionarons2.jpg
Vera Lionarons

Vera slechts ‘op te hangen’ aan Wilfred zou haar groot onrecht doen. Inhaar ‘own right’ was ze een, zoals het heet, een ‘dya dya’ Sranan uma.Met haar man Wilfred en anderen (onder wie radiojournalist, presentatoren programmamaker Lydia Emanuels) introduceerde ze de allereersteradiosoap in Suriname. In 1954 begon bij de AVROS waar WilfredLionarons toen directeur was de soapserie ‘Linda’s eerste liefde’ telopen. Het zou uitgroeien tot de populairste soapserie die deSurinaamse radio ooit gekend heeft. Vera speelde daarin met verve derol van Linda.

Indringend
Lydia Emanuels, in het ‘gewone’ leven haar goede vriendin, speelde ook in de soap hartsvriendin Daisy van Linda. Volgens Emanuelswas Vera Lionarons "in de eerste plaats een heel zachtaardige vrouw,een prachtmens met heel veel kanten. Ze acteerde buitengewoonindringend, kon ‘lieve’ rollen heel erg goed spelen omdat die haar ophet lijf geschreven waren. In haar vriendenkring wordt zij herinnerd  als een stralende vriendin die heel erg trouw was. En we zullen haar humor missen. Ze laat een hele erge leegte achter."

Toen Lionarons, met anderen, zijn eigen radiostation RAPAR (RadioParamaribo, – die naam werd gekozen om zich te onderscheiden van ‘RadioSuriname, de AVROS’) opzette, verhuisde de serie met hem mee. Dit totgroot chagrijn van de AVROS die een grote schare (soap)luisteraars meezag verhuizen naar RAPAR. Bij RAPAR deed Vera Lionarons niet alleen‘Linda’s eerste liefde’, maar ook ‘gewoon’ omroep- en andereprogrammatische diensten.

Lydia_Emanuels_175_fotoSJ.jpg
Lydia Emanuels (foto: Sam
Jones Prod.)

Brand
In 1982 kon ze ternauwernood in veiligheid worden gebrachttoen het militaire regime met veel wapentuig de drukkerij en redactievan de Vrije Stem, het dagblad van haar man, in brand liet schieten. Deburelen van de krant bevonden zich op het erf van het woonhuis van defamilie Lionarons. Wilfred was toen voor een conferentie in Miami enkon zo het vege lijf redden. De journalist vertrok van daaruit directnaar Nederland en heeft nooit meer voet op Surinaamse bodem gezet.

In 1983 kwam ook Vera naar Nederland waar ze met Wilfred in Maastrichtging wonen. Daar is ze afgelopen zaterdag op 77-jarige leeftijdoverleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker.

 

 

Vera-Lionarons.jpg
Vera Lionarons als Linda

 

Geen reacties to “In Memoriam: Vera Lionarons-Heilbron”

  1. weinchard, julius oktober 22, 2009 bij 7:08 pm #

    dit bericht is voor oom Wilfred.

    het bericht dat tante vera er niet meer is, heeft mijn vader(karel) nooit bereikt. sinds mei 2008 woont hij in Suriname, was erg ziek, knapte weer op maar sinds de afgelopen week is ook bij hem een ernstige uitzaaiing(prostaat) vastgesteld.

    julius weinchard 0641276370

Plaats een reactie