Lobilove

30 jul

OM wil af van hoofdofficieren met geheime relatie en onderzoekt mogelijk strafbare feiten

Marianne Bloos en Marc van NimwegenBeeld © ANP

Twee hoofdofficieren die een relatie hadden, is meegedeeld dat hun dienstverband bij het OM wordt beëindigd. Ook komt er een feitenonderzoek naar mogelijk strafbaar handelen naar de twee, Marc van Nimwegen en Marianne Bloos. Ze hielden hun relatie jaren geheim.

Het College van procureurs-generaal, de leiding van het Openbaar Ministerie, heeft de maatregelen tegen de hoofdofficieren bekendgemaakt in een persbericht.

Openbaar Ministerie

@Het_OM

Oriënterend feitenonderzoek Rijksrecherche naar twee voormalige hoofdofficieren https://www.om.nl/@106411/orienterend/ 

Oriënterend feitenonderzoek Rijksrecherche naar twee voormalige hoofdofficieren

Het College van procureurs-generaal heeft besloten een oriënterend feitenonderzoek in te stellen naar mogelijk strafbaar handelen door de voormalig hoofdofficieren van parket Rotterdam en het…

om.nl

See Openbaar Ministerie’s other Tweets

Tussen 2008 en 2014 was Van Nimwegen procureur-generaal, het hoogste orgaan binnen het OM, en daarmee verantwoordelijk voor personeelszaken en functioneringsgesprekken.

In 2011 werd Marianne Bloos benoemd tot hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket. Van Nimwegen was medeverantwoordelijk voor deze beslissing.

Bezoekjes hotel

Van Nimwegen en Bloos zouden zich door hun chauffeurs regelmatig laten afzetten bij hetzelfde Van der Valk-hotel. Hun chauffeurs wachtten dan op de parkeerplaats, onthulde NRC in 2018. Deze ontmoetingen maken deel uit van het nieuwe feitenonderzoek, dat wordt uitgevoerd door de Rijksrecherche.

Ook een reis naar Thailand maakt deel uit van het onderzoek. In 2012 sprak Van Nimwegen daar op een conferentie over grensoverschrijdende misdaad en vrouwenhandel. Ook Bloos was daarbij. Dat is opmerkelijk omdat de procureur-generaal, die toen mensenhandel in haar portefeuille had, niet was uitgenodigd.

Verder wordt onderzocht of en in hoeverre de voormalig hoofdofficier van Rotterdam, in zijn toenmalige functie van procureur-generaal, de uitkomst van een aanbesteding inhoudelijk heeft beïnvloed.

Verstoorde verhoudingen

Door de relatie rommelde het in de top van het Openbaar Ministerie (OM). Onderlinge verhoudingen zouden ‘ernstig verstoord’ zijn geraakt.

Van Nimwegen en Bloos hadden volgens de Gedragscode Integriteit Rijk (GIR) hun relatie moeten melden bij hun werkgever. Jarenlang ontkenden of verzwegen ze hun affaire, terwijl er door collega’s volop over werd geroddeld. 

Verzwegen liefde en ’n foute cultuur

Naar aanleiding van verschillende artikelen in NRC, startte het OM in juni 2018 een onderzoek naar de relatie tussen deze twee topmensen. Jan Watse Fokkens, voormalig procureur-generaal bij de Hoge Raad, leidde de commissie van dit onafhankelijk onderzoek.

Weggestuurd

Vorige maand werd een hoofdstuk van het onderzoeksrapport  van de commissie Fokkens openbaar gemaakt, dat eerder achtergehouden werd vanwege ‘privacygevoelige informatie’. Dit hoofdstuk is de directe aanleiding voor het nieuwe feitenonderzoek, meldt het College.

Uit het feitenonderzoek zal moeten blijken of er sprake is van strafbare feiten. Daarna wordt bekeken of er een strafrechtelijk onderzoek wordt ingesteld. De twee betrokkenen zijn op dit moment geen verdachten.

Het College van procureurs-generaal wil wel hun dienstverband bij het OM beëindigen. Van Nimwegen was al geschorst, Bloos is – voor zover bekend – met buitengewoon verlof.

Plaats een reactie