EK-blog

29 jun

Live | Zwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk uit in achtste finale

Het Nederlands elftal is naar huis na de nederlaag in de achtste finales tegen Tsjechië (1-0), maar het Europees kampioenschap gaat verder. En hoe. Wereldkampioen Frankrijk werd maandag na strafschoppen uitgeschakeld door Zwitserland. En ook Spanje had grote moeite om Kroatië van zich af te houden. In de verlenging werd het 5-3. Lees al het nieuws terug in dit liveblog.Het Parool28 juni 2021, 23:57

Zwitserland viert feest nadat keeper Yann Sommer de vijfde strafschop van Kylian Mbappe uit het doel houdt. Beeld AFP
Zwitserland viert feest nadat keeper Yann Sommer de vijfde strafschop van Kylian Mbappe uit het doel houdt.BEELD AFP

Live

1. 23:57GisterenZwitserland schakelt wereldkampioen Frankrijk uitIn een bizarre wedstrijd heeft Zwitserland bij het EK voor een grote stunt gezorgd door wereldkampioen Frankrijk uit te schakelen. Dat gebeurde in een strafschoppenreeks: 5-4. Na de reguliere speeltijd en de verlenging was de stand 3-3. In de beslissende penaltyserie wist uitgerekend sterspeler Kylian Mbappé de tiende en laatste strafschop niet te verzilveren.Vanaf de 55ste minuut gebeurde er bij een Zwitserse voorsprong (0-1) van alles in Boekarest. Nadat de Franse doelman Hugo Lloris een Zwitserse strafschop had gekeerd, zorgde Karim Benzema met twee snelle treffers voor een verrassende wending (2-1). Paul Pogba leek het spectaculaire duel een kwartier voor tijd te beslissen (3-1), maar Frankrijk waande zich iets te vroeg zeker van de winst. De Zwitsers dwongen op karakter en kwaliteit alsnog een verlenging af (3-3).Zwitserland speelt vrijdag in de kwartfinale tegen Spanje in Sint-Petersburg.AFP – Doelman Yann Sommer redt de inzet van Kylian Mbappe.
  2. 21:41GisterenMount en Chilwell keren op tijd terug in Engelse EK-selectieMiddenvelder Mason Mount en verdediger Ben Chilwell mogen zich na een verplichte quarantaineperiode van tien dagen vanaf dinsdag weer in de Engelse EK-selectie begeven. Het duo is net op tijd weer beschikbaar voor de kraker dinsdagavond op Wembley tegen Duitsland in de achtste finales. De vraag is echter of bondscoach Gareth Southgate het aandurft om direct alweer een beroep te doen op het teruggekeerde tweetal.”Dat is een ingewikkelde beslissing,” gaf Southgate te kennen. “Ze hebben in de afgelopen periode individueel gereisd en getraind, apart van de groep. Dat is natuurlijk lastig. Ze hebben niet alleen in fysiek opzicht het nodige gemist, maar ook de tactische trainingen konden ze niet bijwonen. De teambesprekingen hebben ze gevolgd in andere kamers via een digitale verbinding. Door al die gescheiden contacten was het vooral voor hen een heel moeilijke tijd. Ik zal alles in overweging moeten nemen.”Mount en Chilwell, beiden van Chelsea, moesten in afzondering nadat ze hun Schotse clubgenoot Billy Gilmour na de onderlinge EK-wedstrijd (0-0) op 18 juni hadden omhelsd. Gilmour testte daarna positief op het coronavirus.