26 feb
AFP/NOS

NOS NIEUWS • BINNENLAND •BUITENLAND • VANDAAG, 07:01

Wekdienst 26/2: Extra nieuwsuitzendingen vanwege oorlog Oekraïne • Openingsklassieker wielerseizoen

Goedemorgen. Het is de derde dag van de oorlog in Oekraïne, daarom zijn er weer extra nieuwsuitzendingen bij de NOS. En wielrenners strijden tegen elkaar in Omloop Het Nieuwsblad, de eerste klassieker van het wielerseizoen.

Maar eerst het weer: Het wordt een mooie winterdag met veel ruimte voor de zon. Met weinig wind stijgt de temperatuur naar een graad of 8.

WEERPLAZA

Ga je de weg op? Hier vind je een overzicht van de werkzaamheden. Bekijk hier de dienstregeling voor het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • Russische troepen leveren voor de derde dag een strijd met het Oekraïense leger, dat veel tegenstand lijkt te bieden. Vanwege de oorlog zijn er weer extra NOS Journaals op NPO 1, vanaf 09.00 uur. Om 17.00 uur is er een langere nieuwsuitzending van 50 minuten.
  • Wielrenners nemen het tegen elkaar op in de Omloop Het Nieuwsblad. Het parcours in het Belgische Gent telt 204 kilometer en dertien hellingen. De rit, die het West-Europese wielerseizoen inluidt, is live te zien op NOS.nl, de NOS-app en NPO 2 vanaf 14.00 uur.
  • Inwoners van Nederland ontvangen de eerste uitnodigingen voor de tweede booster. Mensen met het syndroom van Down, een ernstige afweerstoornis of vanaf 70 jaar komen in aanmerking voor de prik.
  • De Slag in de Javazee, die 80 jaar geleden plaatsvond, wordt herdacht. Het was de laatste vergeefse poging om de Japanse bezetting van Nederlands-Indië tegen te gaan.

Wat heb je gemist?

De president van Oekraïne heeft de mogelijkheid aangeboden gekregen om zich te laten evacueren door de VS, meldt persbureau AP op basis van een anonieme functionaris. “Ik heb munitie nodig, geen lift”, zou Volodymyr Zelensky hebben geantwoord.

Het zou opmerkelijk zijn geweest als de president wel op het aanbod was ingegaan. Gisteravond laat zei hij nog dat dit de belangrijkste nacht voor Kiev zou worden.

Ander nieuws uit de nacht:

En dan nog even dit:

In Haarlem gingen mensen gisteren de straat op om te protesteren tegen de oorlog in Oekraïne. Zowel Oekraïners als Nederlanders waren aanwezig op de Grote Markt.

Samen riepen ze president Poetin op om te stoppen met de invasie van Oekraïne.

1:08

Pro-Oekraïnedemonstratie in Haarlem: ‘Geweldig dat er zoveel mensen zijn’

Fijne zaterdag!

Plaats een reactie